ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

 

Δήμος Γρεβενών: καινοτόμες πολιτιστικές δράσεις
Συνέντευξη του Δημάρχου για τον Πολιτισμό

Τις πολιτιστικές – αναπτυξιακές δράσεις του Δήμου Γρεβενών για το Καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2009 περιέγραψε ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Γιώργος Νούτσος σε συνέντευξη του τη Δευτέρα 11-5-2009.
Αναφέρθηκε στην δημιουργική αξιοποίηση του Κέντρου Πολιτισμού και σε ένα ευρύτατο φάσμα εκδηλώσεων στην τέχνη, στην παράδοση, στο τραγούδι, στο θέατρο, στη μουσική, στα εικαστικά, στη φιλανθρωπική δράση, στη γαστρονομία.
Ο κ. Δήμαρχος απάντησε και στις αιτιάσεις για τη λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λέγοντας χαρακτηριστικά πως προχωράμε με ρεαλισμό, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα. ToΚέντρο Πολιτισμού θα λειτουργήσει με ευθύνη του Δήμου και με ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

Ακολουθούν κεντρικά σημεία της συνέντευξης:
Με τη έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού ξεκίνησε ταυτόχρονα μια νέα περίοδος πολιτιστικής άνθισης στον τόπο μας. Στόχος μας είναι μέσα από τη λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού τους μήνες που ακολουθούν, να αναδείξουμε τα Γρεβενά σε κομβικό πόλο πολιτιστικών και ταυτόχρονα αναπτυξιακών αναζητήσεων.
Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να ικανοποιήσουν τις πολιτιστικές τους ανησυχίες και να πλουτίσουν τον κόσμο των αισθήσεων τους, με μια σειρά εκδηλώσεων, που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα στην τέχνη, στην παράδοση, στο τραγούδι, στο θέατρο, στη μουσική, στα εικαστικά, στη φιλανθρωπική δράση, στη γαστρονομία.
Πολιτισμός και ανάπτυξη είναι για μας έννοιες αλληλένδετες. Στηρίζουμε τον πολιτισμό γιατί ξέρουμε καλά πως μέσα από αυτόν στηρίζουμε τον ίδιο μας τον τόπο.
Θέλω λοιπόν να σας παρουσιάσω σήμερα, παίρνοντας σαν αφορμή σημαντικές ημερομηνίες που ακολουθούν τον μήνα που διανύουμε, δράσεις που στόχο έχουν να αφυπνίσουν, να προβληματίσουν, να ενημερώσουν και βέβαια ποικιλότροπα να διασκεδάσουν. Έτσι λοιπόν…
Προχωράμε σε καινοτόμες πολιτιστικές δράσεις τις οποίες επιγραμματικά αναφέρω τώρα και θα αναλύσω μερικές από αυτές στη συνέχεια :
 • Ανάπτυξη Γαστρονομικού Πολιτισμού
 • Συμμετοχή στην «Κοινωνία της Πληροφορίας»
 • Πολιτιστικές εκστρατείες θεατρικών και μουσικών δρώμενων .
 • Αδελφοποίηση με άλλους Δήμους Ελλάδας και Εξωτερικού.
 • Το πρώτο ολοκληρωμένο πολιτιστικό φεστιβάλ από Ιούνιο ως Οκτώβριο με τίτλο Γιορτές Τυμφαϊκής Γης και στόχο να καταστεί ετήσιος θεσμός.
 • Θυμίζω τους κύκλους «Λόγου & Τέχνης» για τους Γρεβενιώτες Δημιουργούς που πολύ επιτυχημένα διεξάγεται από πέρσι και θα εμπλουτίζεται συνεχώς.
 • «Βραδιές Γεύσεων της Γρεβενιώτικης Κουζίνας» έκτος Γρεβενών για την προώθηση της Γρεβενιώτικης κουζίνας.
 • Θεσμός των Πολιτισμικών ανταλλαγών με προξενεία και πρεσβείες του εξωτερικού (Ιταλικό, Τουρκικό, Γαλλικό κτλ). Συγκεκριμένα τις επαφές και την οργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων και επαφών με το Γαλλικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης θα συμμετέχει το φροντιστήριο γαλλικών Γαλάνη.
 • Στα πλαίσια αυτά θυμίζω ότι πέρσι έγινε πολύ επιτυχημένα η έναρξη πολιτιστικών επαφών με τις Ελληνόφωνες περιοχές της Κάτω Ιταλίας με κοινό χαρακτηριστικό τα μανιτάρια.
Πιο αναλυτικά…
 1. Την Κυριακή 10 Μαΐου στις 7 το απόγευμα και με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας, ο Δήμος Γρεβενών φιλοξένησε μια πολύ ενδιαφέρουσα και επίκαιρη εκδήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας, με θέμα “Σταματήστε τη βία εναντίον των γυναικών”.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το έργο της Διεθνούς Αμνηστίας από εκπροσώπους της που ήρθαν για το σκοπό αυτό στα Γρεβενά, προβλήθηκε σχετικό ντοκιμαντέρ, ενώ ταυτόχρονα διοργανώθηκε και μια έκθεση υλικού που θα παραμείνει στη διάθεση των συμπολιτών μας να την επισκεφτούν από τις 10 Μαΐου μέχρι την Κυριακή 17 Μαΐου. Στην εκδήλωση πήραν επίσης μέρος και κατέθεσαν τις απόψεις τους δικοί μας άνθρωποι, ο Αστυνομικός Δ/ντής Γρεβενών κος Βάιος Χονδρός, η δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου κα Φωτεινή Τζιουβάρα, η πρόεδρος της ΜΚΟ «Νέοι», επίσης δικηγόρος, κα Άννα Ευθυμίου καθώς επίσης και ο εκπαιδευτικός και μέλος της ΕΛΜΕ Γρεβενών, κος Στέργιος Μίμης.
Aποδεικνύεται έτσι έμπρακτα πως τιμάμε τη μητέρα, τιμάμε τη γυναίκα και αναγνωρίζουμε τη σημαντική, τη μοναδική θα έλεγα προσφορά της στην οικογένεια, στην κοινωνία, στην ίδια τη ζωή.
 1. Την Πέμπτη 15 Μαίου, ημέρα γιορτής του Αγίου Αχιλλείου, Πολιούχου της πόλης μας και ώρα 8 το βράδυ, ο Δήμος Γρεβενών σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Γρεβενών «ΠΙΝΔΟΣ», διοργανώνει μια πολύ όμορφη μουσικοχορευτική βραδιά, με τραγούδια και χορούς της Θράκης, της Μακεδονίας, της Ηπείρου, των Νησιών, της Κύπρου και της Μ. Ασίας. Δυο ώρες σπονδής στη λαϊκή παράδοση, μέσα στις οποίες 65 χορευτές και χορεύτριες θα ικανοποιήσουν με την παρουσία τους και το πιο απαιτητικό κοινό.
 1. Η μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια που ξεκίνησε με την ανακήρυξη της πόλης μας σε πόλη του Μανιταριού συνεχίζεται.
Με κεντρικό σύνθημα «Η Γαστρονομία είναι Πολιτισμός» και επιμέρους στόχους:
α) την ανάπτυξη του Γαστρονομικού πολιτισμού στα Γρεβενά
β) την ενίσχυση της Γαστρονομίας και
γ) τη μετατροπή των Γρεβενών σε γαστρονομικό προορισμό
επιδιώκουμε με συγκεκριμένες δράσεις και σε στενή συνεργασία με τοπικούς φορείς, να αναδείξουμε τη γαστρονομία σε βασικό αναπτυξιακό μοχλό της περιοχής μας, εκμεταλλευόμενοι τα εξαιρετικής ποιότητας παραγόμενα προϊόντα, όπως βιολογικά και παραδοσιακά κρέατα, κηπευτικά, τυροκομικά, κρασιά, άλευρα, κυρίως όμως προβάλλοντας τους εμπνευσμένους δημιουργούς τους. Στα πλαίσια αυτά προγραμματίζονται:
Την Δευτέρα 11 Μαΐου και ώρα 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο μια δεύτερη άτυπη συνάντηση εργασίας, στην οποία θα συμμετέχουν από τη μια παραγωγοί τοπικών προϊόντων, εκπρόσωποι συνεταιρισμών, ο εκπρόσωπος των βιοκαλλιεργητών Νομού Γρεβενών, εκπρόσωποι φορέων που σχετίζονται με την τουριστική ανάπτυξη και τη γαστρονομία κ από την άλλη ο Δ/ντής της ΔΕΥΠΓ κος Λάτσος Μιχάλης, η υπεύθυνη του Γραφείου του Αγρότη του Δήμου Γρεβενών κα Μπόγκια Μαγδαληνή και ο ομιλών, για να ολοκληρώσουμε τον σχεδιασμό και τον συντονισμό των επόμενων δράσεων μας, με στόχο τη διοργάνωση πολιτικών προώθησης της Γρεβενιώτικης κουζίνας και κατ’ επέκταση ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού. Για τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων θα σας ενημερώσω αναλυτικά, ενώ εμείς στο μεταξύ ήδη σχεδιάσαμε τα παρακάτω:
- Η Δευτέρα 25 Μαΐου, θα είναι η πρώτη μέρα, από το επταήμερο Γαστρονομικής Εβδομάδας, που αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί με βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα Γρεβενών, σε κεντρικό εστιατόριο των Αθηνών με συμμετοχή τοπικών παραγωγών, επαγγελματιών και βιομηχάνων.
- Την Τετάρτη 24 Ιουνίου θα γίνει παρόμοια εκδήλωση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των «Γευστικών Αφιερωμάτων», που διοργανώνει εδώ και χρόνια.
Και στις δύο εκδηλώσεις θα συμμετέχουν και διακεκριμένοι δημοσιογράφοι ειδικών εντύπων σχετικών με την γαστρονομία. Στόχος είναι να καταστεί η Γρεβενιώτικη κουζίνα, τα ποιοτικά μας προϊόντα, κυρίως όμως οι άνθρωποί μας που τα παράγουν, πόλος εξωστρέφειας, ανάπτυξης και οικονομικής προόδου για τον τόπο μας.
- Τέλος, επιτρέψτε μου να προαναγγείλλω τη διοργάνωση ενός μεγάλου φεστιβάλ Γαστρονομίας – Γευσιγωσίας, που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα από 24 έως 28 Σεπτεμβρίου και του οποίου οι οργανωτικές λεπτομέρειες σύντομα θα ανακοινωθούν.
4. Θα ήθελα να κάνω επίσης γνωστό, πως ο Δήμος Γρεβενών και το Θεατρικό Τμήμα των Μικρασιατών και Ποντίων Νομού Γρεβενών έχουν συναποφασίσει και συνδιοργανώνουν μια ιδιαίτερης πολιτιστικής και εθνικής σημασίας θεατρική και μουσική περιοδεία.
Με στόχο τη διάδοση και διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της ποντιακής γλώσσας, της μουσικής, της παιδείας και της τέχνης, προγραμματίζουμε μια πολιτιστική περιοδεία στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη, όπου με την σχετική άδεια του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών θα δοθούν δύο παραστάσεις. Το έργο που επιλέχτηκε να παρουσιαστεί είναι «Οι εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη στην Ποντιακή γλώσσα. Λεπτομέρειες για το χρόνο και τον τρόπο διοργάνωσης της πολιτιστικής περιοδείας θα ανακοινωθούν μόλις πάρουμε τη σχετική άδεια από το Υπουργείο Εξωτερικών.
5. Κλείνοντας τη σημερινή συνέντευξη θα ήθελα να σας ενημερώσω, πως για πρώτη φορά ο Δήμος Γρεβενών και η ΔΕΚΕΓ, προχωρούν στη διοργάνωση ενός πρωτόγνωρου πολιτιστικού καλοκαιριού, με στόχο να καταστεί ετήσιος θεσμός και που θα φέρει τον τίτλο «Γιορτές Τυμφαϊκής Γης».
Το πολιτιστικό αυτό φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 20 Ιουνίου έως τις 10 Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των πολιτιστικών ενδιαφερόντων των συνδημοτών μας. Λεπτομέρειες για τα παραπάνω θα περιλαμβάνονται σε ειδικό φυλλάδιο που σύντομα θα εκδοθεί.

ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΗ ΘΗΤΕΙΑ 2007-2010 - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΝΟΥΤΣΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 2007-2010
Παλαιοντολογικό Μουσείο Μηλιάς

Χιονοδρομικό Βασιλίτσας


Πλατεία Ελευθερίας Γρεβενά