ΜΝΗΜΕΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Μια μοναδική έκθεση στο ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ 1962-2009

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Η έκθεση θεατρικού υλικού βασισμένου πάνω στις παραστάσεις αρχαίου
δράματος που παρουσιάζει ο Δήμος Γρεβενών με την συνεργασία του
Κ.Θ.Β.Ε. αποσκοπεί στο να δείξει στους νέους ανθρώπους την σημαντική
πορεία και την τεράστια προσπάθεια που έχει καταβάλει εδώ και περίπου
μισό αιώνα, ένα πλήθος σπουδαίων καλλιτεχνών για την διάδοση και
αναβίωση της αρχαίας τραγωδίας στη Βόρεια Ελλάδα.
Αυτοί οι καλλιτέχνες ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι,
μουσικοί, χορογράφοι κ.λ.π. απετέλεσαν και αποτελούν το απάνθισμα
του Ελληνικού θεατρικού δυναμικού και με την προσφορά τους συνέβαλαν
στην διδασκαλία, στην αγάπη, στην διάδοση και την καλλιέργεια του κοινού
απέναντι στο αρχαίο δράμα.
Τα κουστούμια αποτελούν την ιερή σκευή της μεταμόρφωσης του ηθοποιού και την πύλη για να περάσει στον ρόλο και να υποδυθεί την μορφή του ήρωα.
Δυστυχώς η παράσταση σβήνει μαζί μετά φώτα της και χάνεται αφήνοντας
μέσα μας την μαγεία και την μνήμη μιας συγκίνησης.
Έτσι μακριά από το φυσικό τους χώρο το μόνο που μπορούν να κάνουν αυτά τα ενδύματα είναι να μας δείξουν τις τεχνικές και την ευαισθησία των καλλιτεχνών που τα έφτιαξαν και που πλέον από μόνα τους μπορούν να υπάρχουν και να θαυμάζονται.
Χωρίς θεατές δεν υπάρχει θέατρο, και αυτή η έκθεση αφιερώνεται στα εκατομμύρια των θεατών που οραματίστηκαν, συνέβαλαν, αγάπησαν και στήριξαν στο να υπάρχει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: ΩΣ 17-5-2009
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
ΤΕΤΑΡΤΗ-ΚΥΡΙΑΚΗ
10 π.μ. – 2 μ.μ. και 6-8 μ.μ.
18-4-2009 και 20-4-2009 ανοιχτή από 10 π.μ. – 2 μ.μ.
Κλειστή την Μεγάλη Παρασκευή, την Κυριακή του Πάσχα και την Πρωτομαγιά
Τηλ. 2462085556
***
Ακολουθούν κείμενα χαιρετισμών για την Έκθεση:
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΟΥΤΣΟΥ
Η ενδυματολογία αποτελεί μέρος της σκηνοθεσίας ενός έργου. Τα θεατρικά κοστούμια συμπληρώνουν τον χαρακτήρα κάθε ρόλου. Η πολυμορφία και η ποικιλία των ενδυμάτων που εμπνέονται και σχεδιάζουν, με φαντασία και καλλιτεχνική ευαισθησία, προικισμένοι Έλληνες ενδυματολόγοι του καιρού μας, όπως ο Γιάννης Μετζικώφ, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της θεατρικής μεγαλουργίας .
Τα ενδύματά του είναι ο καθρέφτης για τα κοινωνικά μέτρα κάθε εποχής. Εδώ ακριβώς είναι η συνάντηση με το θέατρο. Μέσα από τη γνώση της πραγματικότητας ανασταίνονται κοινωνίες και εποχές ολόκληρες και διακωμωδούνται ή αποθεώνονται εικαστικά οι ρόλοι.
Ο Γιάννης Μετζικώφ δημιουργεί κοστούμια που είναι ρόλοι και προσπαθεί σε κάθε ενδυματολογική του εργασία να προβάλει ανάγλυφα τον χαρακτήρα του κάθε ρόλου, παντρεύοντας αρμονικά την κίνηση, το χρώμα, το αίσθημα και το νόημα της εικόνας.
Τα κοστούμια που σχεδιάζει, κεντάει και στολίζει χρόνια τώρα ο Γιάννης Μετζικώφ, με ακαταμάχητο ζήλο και πάθος νεανικό, για να ντύσει τραγικές ηρωίδες ή αξέχαστους ήρωες, ζωντανεύουν με κεραυνοβόλο ενάργεια τα πεπρωμένα τους μπροστά στα μάτια του θεατή.
Αυτή τη φορά σε συνεργασία με το Κ.Θ.Β.Ε. που συμπαρίσταται ως καλλιτεχνικός συνοδοιπόρος στην πολιτιστική πορεία του Δήμου Γρεβενών τα δυο τελευταία χρόνια, «ντύνει» με την έκθεση «Μνήμες Αρχαίου Δράματος 1962 -2009» το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Γρεβενών. Τον ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό.
Σ’ αυτή την πολιτιστική πορεία, η Δημοτική Αρχή, πιστή στις υποσχέσεις της για δημιουργία της πολυπόθητης πολιτισμικής ανάτασης στον τόπο μας, θα βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση συνεργασιών παρόμοιων  πνευματικών διεξόδων.
***
Νικήτας Τσακίρογλου
Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε.
Περισσότερα από 40 χρόνια θεατρικής μνήμης αλλά και καλλιτεχνικής δημιουργίας σπουδαίων εικαστικών καλλιτεχνών, σπαράγματα της τόσο εφήμερης και ευάλωτης τέχνης του θεάτρου, που διαφυλάσσονται ακέραια.
Ιστορικά κοστούμια που διασώζονται και φέρνουν στο φως «πάσχοντα σώματα» κορυφαίων Ελλήνων ηθοποιών και μοναδικές στιγμές της ιστορίας του θεάτρου. Το Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος, και εγώ προσωπικά, ευχαριστούμε τον Δήμο Γρεβενών για την ευκαιρία που μας προσφέρει να παρουσιάσουμε έναν ανεκτίμητο εικαστικό θησαυρό στο ευρύ κοινό.

ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΗ ΘΗΤΕΙΑ 2007-2010 - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΝΟΥΤΣΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 2007-2010
Παλαιοντολογικό Μουσείο Μηλιάς

Χιονοδρομικό Βασιλίτσας


Πλατεία Ελευθερίας Γρεβενά