ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δήμος Γρεβενών:
Προβολή Γαστρονομικού Πολιτισμού και Προϊόντων
των Γρεβενών


Με πρόσκληση του Δημάρχου Γρεβενών κ. Γιώργου Νούτσου βρέθηκε στα Γρεβενά ο Πρόεδρος των Ευρωπαίων Σεφ και κορυφαίος πρεσβευτής της ελληνικής κουζίνας και των γεύσεων της χώρας μας στο εξωτερικό κ. Νίκος Σαράντος.
Η επίσκεψη του κ. Σαράντου εντάσσεται στα πλαίσια της συντονισμένης εκστρατείας από τον Δήμο Γρεβενών, για την προβολή του τόπου μας και ιδιαίτερα του γαστρονομικού πολιτισμού και όλων των προϊόντων των Γρεβενών.

Παράλληλα ο κ. Δήμαρχος μαζί με τον κ. Σαράντο έδωσαν συνέντευξη στο τοπικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη 5-3-2009 στο Δημαρχείο.

********

Ακολουθεί το κείμενο της εισαγωγικής τοποθέτησης του Δημάρχου.

«Κάλεσα εδώ τον κ. Σαράντο Νίκο, Πρόεδρο των Ευρωπαίων Σεφ, για να γνωρίσει την περιοχή, τους παραγωγούς, τα εστιατόρια, τους βιοκαλλιεργητές και να γευτεί γεύσεις και μυρουδιές του τόπου, με στόχο άμεσο των «εν δήμω κοινήν διατριβή», στη γαστρονομία, την εκπαίδευση σ΄ αυτή, την κτήση γαστρονομικής συνείδησης, προβολής και αιχμαλωσίας γευσιγνωστικής.

Η γαστρονομία είναι πολιτισμός και ανάπτυξη και η επένδυση αυτή είναι μακροπρόθεσμη και προπάντων μόνιμη.

Τελικός στόχος να καταστούν τα Γρεβενά γαστρονομικός και γευσιγνωστικός προορισμός, να αναπτυχθεί ο τουρισμός, να αποζητούν οι επισκέπτες τα χρώματα της φύσης, αλλά και την ψυχή των γεύσεων:

• Το μανιτάρι, είναι η γεύση της ίδιας της γης.
• Τα τυριά, ο πλούσιος μανδύας της γευστικής υπεροχής.
• Τα όσπρια, τα δημητριακά, οι σπόροι της σωτηρίας.
• Το κρέας, η πολυτέλεια της συνειδητής επιλογής.

Για να γίνουν τα παραπάνω, υπάρχει ανάγκη να ακολουθήσουμε συγκροτημένη και συντονισμένη πολιτική. Να εκπαιδευτούμε στη γεύση, αλλά και στην προσφορά μέσω της οργάνωσης, αυτής της γεύσης.

Να καλούμε τον επισκέπτη, αλλά ταυτόχρονα να τον βοηθάμε να απολαμβάνει.

Να του προσφέρουμε αυτή τη χαρά και εκείνος να τη μεταφέρει με τα διαπιστευτήρια που μας αξίζουν.

Δηλαδή : σωστή διαχείριση του γαστρονομικού μας προϊόντος, που σημαίνει πολιτιστική κατάκτηση, πολιτιστική υπεροχή, αναπτυξιακό αποτέλεσμα.

Με την ευκαιρία αυτής της συνέντευξης απευθύνω ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, παραγωγούς, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, ξενοδόχους εστιάτορες και βιοκαλλιεργητές, να δεχτούν τις προσκλήσεις να καταθέσουν προτάσεις, να καταστούν κοινωνοί, οδηγοί και όχι ουραγοί αυτής της εξέλιξης.

Εμείς, σαν Δημοτική Αρχή, ετοιμάζουμε το δρόμο και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις. Αποτέλεσμα όλης αυτής της διεργασίας που ήδη ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη θα είναι η πραγματοποίηση, σε χρόνο που θα προσδιοριστεί, ενός μεγάλου Αναπτυξιακού Συνεδρίου, που θα προβάλλει τα άλλα Γρεβενά, του εναλλακτικού τρόπου τουριστικής ανάπτυξης, μέσα από την εξέλιξη και την προβολή του γαστρονομικού και γευσιγνωστικού τουρισμού, του επιστημονικού τουρισμού, του πράσινου – οικολογικού τουρισμού.

Ο τόπος μας, τα Γρεβενά, η πόλη του Μανιταριού και των βιολογικών προϊόντων έχουν όλες τις προϋποθέσεις.

Οργάνωση, συνεργασία και συντεταγμένη πορεία χρειαζόμαστε, γι΄ αυτό και έχουμε κοντά μας τον κ. Σαράντο Νίκο.

Η πλούσια εμπειρία του, η απόλυτα εξειδικευμένη γνώση του και κυρίως η παγκόσμια καταξίωση του, σίγουρα θα μας φανούν χρήσιμα εργαλεία στην πορεία που σχεδιάζουμε.

 

ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΗ ΘΗΤΕΙΑ 2007-2010 - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΝΟΥΤΣΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 2007-2010
Παλαιοντολογικό Μουσείο Μηλιάς

Χιονοδρομικό Βασιλίτσας


Πλατεία Ελευθερίας Γρεβενά