ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΙΝΔΟΣ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΙΝΔΟΣ»
Του Γιώργου Νούτσου
Δημάρχου Γρεβενών
Γρεβενά 9 Ιουνίου 2008
Το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης Πίνδου» θεωρώ, πως έχει ριζώσει για τα καλά. Ακόμη και ο πιο αισιόδοξος, δεν θα μπορούσε να φανταστεί, πως, όταν ο τότε υφυπουργός Οικονομίας κ. Χρήστος Φώλιας, έθετε τα θεμέλια στη Σαμαρίνα, για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου και μακρόπνοου προγράμματος, θα έφτανε σε τόσο σύντομο χρόνο, να λάβει τόσο ευρεία διάσταση, αποδοχή και ανταπόκριση.
Σήμερα τέσσερις Περιφέρειες, δέκα Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και ΤΕΔΚ και πολύ περισσότεροι Δήμοι και Κοινότητες αποτελούν ενεργό κομμάτι του δύσκολου και απαιτητικού αυτού εγχειρήματος. Φιλοδοξία και όραμα του πρωτεργάτη υφυπουργού Οικονομίας αλλά και του διαδόχου του κ. Γιάννη Παπαθανασίου, είναι μέσα από τον ορθολογικό σχεδιασμό και υλοποίηση του προγράμματος, να δοθεί η δυνατότητα στον αποκομμένο και κατ επέκταση παραμελημένο κεντρικό κορμό της Πίνδου, να αναπτυχθεί, στοχεύοντας με ήπιες παρεμβάσεις σε θέματα υποδομών, πολιτιστικής παράδοσης και αειφορίας να αλλάξει μορφή.
Να καταστεί ένας ενιαίος πόλος, καταπληκτικού κάλλους και δυνατοτήτων. Ένας πόλος που θα δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να βιώνει στιγμές απαράμιλλης ομορφιάς και στον ντόπιο κάτοικο να παραμένει όρθιος στον τόπο των προγόνων του, χτίζοντας με αργά αλλά σταθερά βήματα το μέλλον των παιδιών του.
Όλοι εμείς οι αυτοδιοικητικοί της ορεινής Δυτ. Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας  αγκαλιάζουμε αυτό το εγχείρημα, γιατί κατανοούμε πως εδώ κάτι διαφορετικό συντελείται. Υποχωρεί η αντίληψη του Κέντρου και αντικαθίσταται μ αυτήν της Περιφέρειας. Σήμερα, το Πρόγραμμα Πίνδος αποτελεί ίσως το εναρκτήριο λάκτισμα πολιτικών, που καιρό τώρα θα έπρεπε να είχαν ήδη υλοποιηθεί ή που φάνταζαν απόμακρες και δύσκολα υλοποιήσιμες.
Αποδεικνύεται λοιπόν, πως όταν υπάρχει βούληση, όραμα και δυνατή θέληση για αλλαγή, όλα μπορούν να γίνουν. Μια αλλαγή που πάνω απ όλα την έχει ανάγκη η ίδια η Ελλάδα και πολύ περισσότερο το κορεσμένο κέντρο της. Θα πω εδώ, το χιλιοειπωμένο αλλά πάντα επίκαιρο, πως Κέντρο χωρίς ισχυρή Περιφέρεια δεν μπορεί να υπάρξει. Ας αλλάξει λοιπόν η πολιτική φιλοσοφία των ηγητόρων μας κι ας ακολουθήσει το δρόμο που ο Χρήστος Φώλιας πρώτος εμπνεύστηκε και ο Κώστας Καραμανλής ασπάστηκε. Όλοι οι άλλοι και κύρια εμείς οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης δεν έχουμε τίποτα άλλο να κάνουμε, απ΄ το να συνταχτούμε, απροκάλυπτα να στηρίξουμε και έμπρακτα να δώσουμε τον αγώνα της ισχυρής Περιφέρειας, της ισχυρής Ελλάδας.

ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΗ ΘΗΤΕΙΑ 2007-2010 - ΑΡΘΡΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ




Παλαιοντολογικό Μουσείο Μηλιάς

Χιονοδρομικό Βασιλίτσας


Πλατεία Ελευθερίας Γρεβενά