Έκθεση φωτογραφίας και επετειακή δράση: «Συνάντηση με τη μνήμη στον χώρο»



Στο πλαίσιο των εορτασμών της 28ης Οκτωβρίου, ο Χώρος Πολιτισμού Νικολάου & Ελένης Καρναβά και το πρόγραμμα Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού, υπό την αιγίδα του Δήμου Γρεβενών, διοργανώνουν στα Γρεβενά την έκθεση φωτογραφίας και την επετειακή δράση «Συνάντηση με τη μνήμη στον χώρο».


Η έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Κοσμίδη, Υπ. Διδ. του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης (ΔΠΘ), αποτυπώνει χώρους μνήμης του Α' και Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα (στρατιωτικά κοιμητήρια, πεδία μαχών, χώρους μαρτυρίου και μνημεία), οι οποίοι διασώζουν την ιστορία των χαρακωμάτων, της βίας του πολέμου και του Ολοκαυτώματος. Το υλικό αποτελεί καρπό της πολυετούς έρευνας του φωτογράφου σε ανάλογους τόπους στον ευρωπαϊκό χώρο.


Μετά την παρουσίασή της στην Ξάνθη η έκθεση θα φιλοξενηθεί στα Γρεβενά, γενέθλια πόλη του φωτογράφου, επιχειρώντας να συμβάλει στη δημόσια προβληματική και συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους η ιστορική μνήμη αποτυπώνεται στον χώρο.


Στην παρούσα έκθεση, συμπεριλαμβάνεται ειδική αναφορά σε χώρους μνήμης της περιοχής, με εστίαση στο Μνημείο Πεσόντων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Οπλιτών Νομού Γρεβενών στο Ύψωμα Αννίτσα και στο χωριό Κοσμάτι, το οποίο αναγνωρίστηκε ως μαρτυρικό το 2020 με Προεδρικό Διάταγμα.


Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου, στις 18:30, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γρεβενών. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες της εναρκτήριας εκδήλωσης θα μεταβούν στον Χώρο Πολιτισμού Νικολάου & Ελένης Καρναβά, όπου και θα ξεναγηθούν στην έκθεση.


Στο πλαίσιο των εγκαινίων, ο κ. Κοσμίδης θα παρουσιάσει το θέμα: «Μνήμες μαρτύρων του 20ου αιώνα και οι αποτυπώσεις τους στον χώρο». Παρεμβάσεις θα κάνουν, επίσης, ο κ. Στέργιος Παπαστεργίου, φιλόλογος-εκπαιδευτικός, πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Γρεβενών, με αντικείμενο την ιστορία του μνημείου στην Αννίτσα, και ο πρόεδρος της Κοινότητας Κοσματίου, κ. Χρήστος Πολύζος, για την αναγνώριση του χωριού ως μαρτυρικού.


Στην έναρξη της έκθεσης, μετά από ευγενική παραχώρηση της κ. Ευαγγελίας Κώτσιου, θα παρουσιαστούν και ντοκουμέντα από την περίοδο εκτοπισμού του πατέρα της σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στην Ιταλία.


Το αφιέρωμα περιλαμβάνει κι εκπαιδευτική δράση, στο πλαίσιο της οποίας μαθητές του Πρώτου Γυμνασίου Γρεβενών θα ξεναγηθούν τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στην έκθεση από τον φωτογράφο και στη συνέχεια θα μεταβούν στο Κοσμάτι, όπου και θα πραγματοποιήσουν ιστορικό περίπατο στον χώρο μαρτυρίου και μνήμης των 29 εκτελεσθέντων από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα Κατοχής, κατοίκων του χωριού.


Το αφιέρωμα υποστηρίζεται από την Τοπική Κοινότητα Κοσματίου, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γρεβενών, τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Γρεβενών, την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Παραρτήματος Γρεβενών και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.


Για περισσότερες πληροφορίες ως προς το πρόγραμμα του αφιερώματος κι οργανωμένες επισκέψεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. και στο τηλέφωνο 6996559216.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΑΣΤΑΜΑΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ












Παλαιοντολογικό Μουσείο Μηλιάς

Χιονοδρομικό Βασιλίτσας


Πλατεία Ελευθερίας Γρεβενά